När tv-kocken och kokboksförfattaren Tina Nordström funderar kring vad hon tycker är viktigt i ett kök kommer svaret snabbt: ”Stegen! Man måste liksom kunna dansa bra i sitt kök.”

Alla som sett Tina Nordström laga mat på tv inser snabbt vad de har framför sig: En otroligt positiv person, som dessutom älskar sitt yrke. Hennes leende smittar lätt av sig. Till och med den mest motsträvige vardagskock rycks lätt med i Tinas kärlek till mat.

Hur många steg till kylen?
Som den drottning av matlagning hon är, antar man att hon har en del tankar om hur ett kök bör utformas?
– Att skapa ett riktigt bra kök handlar i grunden om funktion. Att allt är väl genomtänkt. Var kommer jag vilja placera skärbrädan? Är jag höger- eller vänsterhänt? Hur många steg vill jag ha till kylen från spisen och så vidare, säger Tina.
Även om funktionen kommer högst upp på listan anser Tina att även utseende och design är viktiga ingredienser som kryddar den personliga känslan.
– Hur köket ser ut ska ju trots allt spegla den man är. Eller kanske den man vill vara? Personligen går jag på vilken känsla jag vill uppnå, och utifrån det kommer färg- och materialval. Jag gillar när det är mycket färg och blandade material. En varm och hemtrevlig känsla är otroligt viktigt för att jag ska trivas, säger hon.

Naturliga platser
För en person som ofta står i köket går det inte att förbise de ergonomiska aspekterna. Att underlätta köksarbetet och hitta lösningar som förenklar är A och O.
– I ett kök finns det ett antal platser där man som kock naturligt kommer stå och arbeta. Vid spisen, ugnen och vid arbetsytorna där man rör ihop, skär, blandar och så vidare. Att tänka igenom vad som ska finnas på dessa platser är steg ett för att underlätta för sig själv. Det ska vara enkelt att nå en extra skål, att slänga in något i ugnen, ställa ifrån sig kokkärl och liknande.
Hon tipsar även om att tänka ett extra varv kring vilket val av golv som är lämpligt. Ett golv som är stenhårt är inte toppen att stå på. Och köksarbete medför ofta en del höga ljud vilka kan lättas upp beroende på material, framför allt på golvet.
– Att tänka igenom hur stegen kommer gå är en smart grej. Hur en person rör sig i köket är högst personligt. Det gäller att utgå från sig själv. Jag tycker det är viktigt att man ska kunna dansa bra i köket, skrattar hon.

Älskar att stapla
Efter att ha spenderat otaliga timmar i olika köksmiljöer finns det ett antal krav Tina inte gärna kompromissar med. Ett är att arbetsytorna ska tåla att utsättas för hög värme.
– Jag behöver kunna ställa ner varma plåtar och stekpannor precis där jag står. Att utrusta köket med många eluttag är också viktigt, för att kunna plugga in köksmaskiner av olika slag överallt. Vattenkranen ska vara riktigt hög, så att jag lätt får ner stora grytor i vasken.
Att köket ska vara utrustat med effektiv förvaring, för all utrustning som hör ett kök till, är något annat som Tina lovordar.
– Här tycker jag det allra viktigaste är att lådpartierna ska vara rymliga och djupa. Jag älskar att stapla, allt från tallrikar till bunkar och skålar.
Kvalitetsmässigt gillar Tina när ett kök genomsyras av en genuin känsla med gedigna material. Kvaliteten ska synas i allt från de små detaljerna till helheten.
– Men framför allt ska ett kök vara något mycket mer än enbart ett utrymme för matlagning. Köket är ofta en samlingspunkt för familjen med allt från läxläsning till djupa diskussioner. Hemma hos mig är det jag som lagar i stort sett all mat. Men jag är social och kräver att någon sitter i köket och håller mig sällskap. Därför är vår kökssoffa ett perfekt inslag, där någon annan i familjen bara kan sitta och vila.

Tinas bästa köksplaneringstips!
1.Planera funktionen utifrån dina behov. På vilken sida av spisen eller hällen kommer du placera skärbrädan?Var ska vasken vara placerad? Lagar jag ofta stora middagar? Kanske behöver jag två ugnar?
2. Vilka framtidsbehov kan uppkomma? Kommer familjen växa och därmed kraven på köket?  
3. När dessa två steg är genomtänkta är det läge att fundera på utseende, val av färg på köksluckorna och liknande.

Tina i Spritan
Matprofilen Tina Nordström och hennes kollega Benny Cederberg har nyligen byggt och inrett sitt arbetskök och showroom i Spritan i Ödåkra. Den gamla tegelklädda byggnaden, som tidigare varit spritfabrik, har förvandlats till en samlingsplats för passionerade och drivna entreprenörer. Förutom att Tina kommer spela in sina matprogram, hålla workshops och ta emot gäster här, finns också caféer, konstnärer, butiker och mycket mer på plats i de anrika lokalerna. Noblessas köksarkitekter fick den stora äran att designa Tina Nordströms nya kök i Spritan. Något som vi är enormt stolta och glada över.

Nästa
Made in Germany
Comments are closed.