STOLTA MEN INTE NÖJDA


DET FANNS EN TID…

Det fanns en tid då frågor om klimat och miljö inte var så viktiga. Eller jo, det var de förstås, men det visste vi inte. Inte då. Idag vet vi bättre och i takt med att medvetenheten om vår miljöpåverkan ökar skapas också en större efterfrågan på klimatsmarta lösningar och material i våra hem. Maten vi äter har tagit stora klimatsmarta kliv de senaste åren – nu är det hög tid för det fysiska köket att följa samma exempel.

Människors vilja att leva hållbart har aldrig varit större än idag. Och ja, ett noblessa-kök är ett miljöklokt val, inget snack om saken. Men en portion ödmjukhet är också på sin plats här – vi behöver göra mer. Alla behöver göra mer.Inte minst industrin. Klimatförändringarna är redan här och vi måste bli bättre på att minska vår klimatpåverkan. En viktig del i det arbetet är insikten om att vi hela tiden lär oss men också att vi hela tiden måste utmana och ifrågasätta gamla sanningar – hela tiden flytta fram positionerna och lyssna på forskningen. Utifrån
den aspekten är klimatarbetet bara i sin linda.

KANSKE VÄRLDENS MEST HÅLLBARA KÖK

Okej, så här – råvaror ska hanteras och transporteras. Och monteras och transporteras igen och byggas upp, användas, spillas i och hålla. Länge. Köket alltså. I många europeiska länder är det självklart att ta med sig sitt kök vid flytt och anpassa det efter den nya bostadens förutsättningar – så gör vi inte i Sverige. Inte än i alla fall. Men ett kök från noblessa är tänkt att kunna monteras ned och sättas ihop igen och klara tre flyttar. Det ställer förstås höga krav på kvalitet, vilket ju i sig skapar massor av miljönytta eftersom det bidrar till minskad konsumtion. Men att kalla sig hållbar enbart för att kvaliteten är hög skulle eka lite ihåligt.

DRIVKRAFTER

Det är klart att vi är stolta över att vara certifierade av några av Europas största miljö- och kvalitetsmärkningar, men det
är deras konkreta betydelse för miljön som är det viktiga här. Till exempel att de träråvaror som används i våra kök möter högt ställda krav på skogsavverkning, skogsbruk och återväxt. Eller att köken levereras av en miljöklassad fordonsflotta och vetskapen att våra produkter är fria från miljöfarliga ämnen. Det är bland annat med den kunskapen vi kan lugna våra kunder som med rätta ställer höga krav på oss. Vi vet vad vi gör och vi gör allt för att minska vår gemensamma klimatpåverkan. noblessas kunder är medvetna, ställer höga krav på hållbarhet och förväntar sig att vi ska leverera det. Det är den ena drivkraften, det vill säga att möta våra kunders högt ställda förväntningar. Den andra drivkraften handlar just om att vi alla måste ta vårt ansvar för planeten.

STOLTA MEN INTE NÖJDA

Avskogning och skövling av skogar med höga naturvärden är ett av vår tids stora miljöproblem. Därför är det självklart för noblessa att välja träråvaror från ett hållbart skogsbruk. noblessa var först ut av världens kökstillverkare att bli certifierade enligt den internationella miljöstandarden PEFC – världens största märkning för ett hållbart nyttjande av skog.
Blå ängeln är framtagen av Tysklands motsvarighet till Naturvårdsverket och är världens äldsta miljömärkning. Att ett noblessakök är märkt med Blå ängeln innebär att vi arbetar för att minimera miljöpåverkan genom att inte använda skadliga ämnen i våra produkter, en effektiv energiförbrukning och en ansvarsfull avfallshantering. När det gäller utsläpp av växthusgaser är transportsektorn en av de värsta i klassen.

Att köken är märkta med den tyska kvalitets- och miljömärkningen Golden M innebär att tillverkningensåväl som slutprodukten är fria från hälsofarliga ämnen. Därmed bidrar inte ditt noblessakök till att miljöskadliga
ämnen återcirkuleras i samhället eller naturen.

Se där, några exempel på noblessas miljö- och kvalitetsmärkningar.Alla våra kök tillverkas och skräddarsys i tyska Westfahlen och transporteras därefter direkt till slutkund eller byggarbetsplats. Vi är stolta men inte nöjda – vi lovar att fortsätta utvecklas och verka för ett hållbart nyttjande av naturens resurser. Vi i den gynnade delen av världen lever som om vi hade fyra jordklot, det har vi inte. Det är dags att tänka om. Tänka nytt. Nu.

Ett kök från noblessa löser inte klimatkrisen, men det är en bra start på den resa vi alla behöver göra.

LÄS MER OM VÅRA CERTIFIERINGAR HÄR!
Nästa
När köket klev in i vardagsrummet

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.