Tv-kocken Tina Nordström, och hennes kollega Benny, letade ny lokal. Valet föll på att bygga ett helt nytt kök, anpassat efter deras verksamhet – i den gamla spritfabriken ”Spritan” i Ödåkra.

Historiska vingslag, industriell känsla och spännande skrönor. När tv-kocken, kokboksförfattaren, programledaren (ja, listan kan göras lång) Tina Nordström och hennes ”partner in crime” Benny Cederberg letade ny lokal, för att inreda kök och showroom, föll de för den gamla spritfabriken i Ödåkra utanför Helsingborg. Hösten 2016 hade Ödåkrafabriken, där det under slutet av 1800-talet och ett sekel framöver tillverkades sprit, fått nya ägare. Och planerna var nervkittlande. Fabriken skulle totalrenoveras för att förvandlas till en kreativ smältdegel för konst, mode och mat.

Behövde en lokal
Och så blev det! Idag har Tina och Benny gott sällskap av bland annat konstgallerier, konstnärer, butiker, restauranger och mycket mer i den gamla fabriken, som numera går under namnet Spritan. Fler verksamheter är dessutom på väg in, vilket har satt Ödåkra på besökskartan för alla som längtar efter en kreativ upplevelse utöver det vanliga.
– Vi har jobbat tillsammans i 10 år och behövde en spark där bak. Vi blev av med vårt gamla kontor och arbetskök och höll till hemma i våra egna hem, både för kontorsarbete, inspelningar till sociala medier och annat. Det var inte hållbart. Vi behövde en lokal helt enkelt, förklarar Tina.  

Tinas högra hand
Tina och Bennys historia går långt tillbaka, de var kollegor redan på krogen Petri Pumpa i Lund, som under stora delar av 1990-talet ansågs vara en av Sveriges främsta restauranger. För ungefär tio år sedan blev Benny anställd i Tinas bolag.
– Det var otroligt skönt att få en sidekick, och vi har hållit ihop sedan dess. Nu, med vårt nya kök i Spritan, har vi fått en skön nystart. Vi är nog lite galna och ”dinga” i huvudet båda två. Det som händer på Spritan stannar på Spritan liksom, säger Tina skämtsamt på bred skånska och fortsätter:
– Precis när vi flyttat in, jag satt här med min dator och jobbade och så satte Benny på sin musik, och jag bara: NEJ, jag kan inte lyssna på denna gubbmusik! Men Benny kontrade med att det var en spellista med Bruce Springsteen, som RÅKADE komma upp, säger Tina och avfyrar ett av sina berömda smittande leenden.
Att det kända radarparet har kul tillsammans rådet det med andra ord ingen tvekan om.
– När vi kom hit var det kalt och tomt, men nu är det helt underbart. Nu stannar vi här, det är här vi ska bli gamla, jag och Benny. Detta är vårt ställe, avslutar Tina.

Fakta om/
Tina och Benny i Spritan
Matprofilen Tina Nordström och hennes kollega Benny Cederberg har nu flyttat in i det nya arbetsköket, med tillhörande showroom, i Spritan i Ödåkra. Här spelar de in matfilmer till Tinas sociala medier, provlagar mat till kommande kokböcker och kommer framöver även hålla workshops och ta emot gäster. Noblessas köksarkitekter fick den stora äran att designa Tina och Bennys nya, rymliga kök i Spritan.

Mytomspunnen spritfabrik
År 1885 invigdes tågstationen i Ödåkra utanför Helsingborg med pompa och ståt. Med järnvägen, som trafikerades flitigt av ångloken, kunde både spannmål, utsäde och människor enkelt ta sig till och från Ödåkra. Idag stannar Pågatågen, pendlartågen, på stationen i Ödåkra – medan X2000 och Öresundstågen enbart blåser förbi.
Några år efter järnvägsinvigningen, 1897, byggdes den stora spritfabriken, destilleriet eller om man vill kalla den för spritförädlingsfabrik (kärt barn har många namn). Under ett helt sekel kom den stora ståtliga tegelbyggnaden att användas som destilleri för Helsingborgs Spritförädling AB och för produktion av den egna Ödåkra Taffel Aqvavit.
Skrönorna kring allt som ska ha hänt i fabriken under åren är många. Bland annat sägs det att det skulle ha smugglats ut en hel del sprit och att det såldes över staketet utanför. 2016 fick den gamla spritfabriken nya ägare och ett hopp tändes igen för den gamla byggnaden, som stått vidöppen och delvis vandaliserats under åren.

Nästa
Trendspaning – vad är hett och vad trendar 2020?
Comments are closed.