2019 närmar sig sitt slut. Det är dags att knyta ihop säcken, sammanfatta årets kökstrender och blicka framåt. Varsågod, här är en summering av 2019 års hetaste trender och en spaning inför 2020.

Naturligt och hållbart
Kök som signalerar hållbarhet ligger i tiden. Trä har en förmåga att skapa trivsel och en ombonad känsla. Det här tipsade vi om till alla som är som är sugna på ett kök med naturliga uttryck:
– Ljusa träslag ger en sval, nordisk atmosfär medan de mörkare träslagen ger ett tyngre och robustare intryck.
– Att ta in trä, även i mindre skala, mjukar upp hela köket. Vägghyllor, bänkskivor och väggpaneler är exempel på detaljer som går att få i trä eller träfanér.
 – För att förstärka den naturliga upplevelsen: Satsa på färska kryddor, gröna växter och komplettera trärena ytor med naturmaterial som sten, kork och naturfärger i grått och beige.  


Modern mix
Dramatiska kontraster, betong eller glas? Att mixa det moderna, stilrena köket med originella inslag var hetare än någonsin under 2019. Att skapa ett modernt, men ändå personligt kök, är kreativt och spännande. Här är några av tipsen vi delade med oss av:
– Raka linjer och minimalism ger en modern framtoning. Våga komplettera med en färg som sticker ut, för att addera karaktär.
– Svarta och mörkt gråa nyanser är säkra kort. De mörka konturerna får mjukare kanter om du tar in detaljer som luckor i trä, läderstolar eller lampor med ett graciöst formspråk.
 – Den industriella stilen känns både modern och innovativ på samma gång. Då pratar vi betong, exponerade stålbalkar och metaller.


Lantlig charm
Det lantliga köket har hängt med ett tag, men det hade verkligen inte gått ur tiden 2019. Vi vågar till och med hävda motsatsen. Lantköket, om så med moderna detaljer, är precis lika eftertraktat nu som för några år sedan. Här var våra tips till dig som drömmer om ett kök i lantlig stil:
– Tänk sekelskifte 2.0. Spegelmönstrade luckor, trädetaljer och överskåp med spröjs – kombinerat med modern teknologi och exempelvis frostade glaspartier.   
– Färgvalet spelar stor roll. Svart ger ett modernt intryck medan vitt eller beige skapar en ”countychic” stil.  
 – Använd ”ombonat” och ”hemtrevligt” som ledord. Våga bulla upp med många charmiga detaljer som stolar i rotting, metallhyllor med hantverkskänsla eller kakel satt i förband.  


2020 bjuder på hållbart och glas
2019 var året som tydligt signalerade att den hållbara stilen blivit något mer än en tillfällig trend. Att välja långsiktiga och ärliga lösningar har blivit ett givet förhållningssätt och många ser det som en självklarhet att tänka miljömässigt, oavsett om det gäller sophantering eller köksbeslut. 2020 fortsätter hållbarheten att vara i fokus. Köket med dess inredning och finesser är precis som under 2019 en statusmarkör. Men trenden går mot att många vill visa upp mer än själva köket. Vi vill berätta för alla om vårt miljömedvetna förhållningssätt och visa att vi köper ekologiskt och även rättvisemärkt. Därför kommer köksluckor och lådfronter i glas, öppna hyllsystem och glasburkar som glatt visar upp innehållet segla ännu högre upp på trendlistan. Dessutom siar trendanalytikerna om att vi framöver kommer våga ännu mer färg. Kulörer som svart, grönt, blått och grått, kommer bli alltmer vanliga i våra svenska kök.Nästa
”Jag vill kunna dansa fram i köket”
Comments are closed.