Modernt, funktionellt och alldeles, alldeles underbart
Det var inget snack om saken. Eva och Hans-Åke skulle ha samma kök i sitt nyköpta hus som de hade i villan de flyttade från. ”Vi var så himla nöjda, det var inget att ens fundera över”, skrattar paret.

Efter många år av mycket arbete längtade Eva och Hans-Åke efter ett lugnare tempo i vardagen. De bestämde sig för att söka sig en bit bort från Stockholm. Efter ett tag sprang de på huset utanför Eskilstuna, som hade det mesta av vad de önskade sig.
– Vi hade en lista på de fem viktigaste saker som vi ville att vårt nya hus skulle uppfylla. Här var det bara att bocka av, vilket också ledde till att vi slog till, säger Hans-Åke.
Ett stort garage, pool, spabad och öppen planlösning. Men även närhet till natur och inga grannar precis inpå knuten – det var anledningarna till att det grå trähuset till sist blev deras.

Totalrenoverade innan inflyttning
På plats i huset fanns ett kök i ek, som det enligt paret ”egentligen inte var något större fel på”. Men eftersom de beslutat att det nya huset skulle totalrenoveras, och eftersom de älskade det Noblessakök som de hade i sin dåvarande villa föll det sig naturligt att även sätta in ett nytt kök av samma märke.
– Vi utgick från vårt förra köksbygge, till exempel lät vi många av de val vi gjorde gå igen i planeringen av detta. Men varje köksbygge har sitt speciella utgångsläge som man måste förhålla sig till, säger Hans-Åke.
Till sin hjälp hade de en av Noblessas köksarkitekter, vilket visade sig vara till enorm hjälp.
– Hon hade koll på alla detaljer och kunde se med objektivt öga på hur vi borde utforma vårt kök utifrån våra behov. Det var till exempel hon som visade oss de smarta smala bänkskåpen med hängkorgar som vi nu har precis under induktionshällen. Här förvarar vi allt från kryddor och grytlappar till oljor och annat som man hela tiden använder när man står och lagar mat, säger Eva. 

Struntar i trender
Efter tre månader av intensivt arbete stod det stilrena köket klart. Eva och Hans-Åke förklarar att de har utgått mer från behov än trender när det gäller alla val av inredning i köket.
– Vi vägde i och för sig mellan grå eller vita luckor. Men vi bestämde oss i sista stund för matta, vita luckor och det är vi glada för idag. Det känns tidlöst och fräscht, ler Eva.
Köket känns otroligt rymligt och inbjudande. Det har ljusinsläpp från flera håll och genomtänkta belysningslösningar, där allt styrs från ett och samma ställe på en av väggarna. Den stora köksön har fri insyn både till och från matplats och vardagsrum, vilket gör att den som står i köket har kontakt med alla som befinner sig i tv-soffan eller vid matbordet.
– Vi gillar att bjuda in familj och vänner och det är trevligt att man kan umgås hela kvällen, även när något ska fixas i köket, säger Eva, som är den i paret som står för den största delen av matlagningen.
När det ska väljas ut ett gott vin är det Hans-Åke som gärna går och öppnar en av de utdragbara kyllådorna där den sortens dryck förvaras.
– Vårt nya kök är verkligen husets smycke, och det känns roligt att planlösningen tillåter köket att vara så pass mycket i centrum. Det är här vi umgås, både när det bara är jag och Eva, eller när vi har gäster på besök.

Parets bästa köksrenoveringstips

1. Besök olika sorters showroom för att hitta inspiration och få nya idéer. Att uppleva kök och vitvaror på riktigt klår med hästlängder att titta i en katalog.

2. Anlita en riktigt bra snickare. Inte en snickare som byggt ett eller två kök, utan någon som byggt många kök och har erfarenhet av just den här typen av hantverk.

3. Ta hjälp av en köksarkitekt eller någon med liknande kompetens. Att bolla idéer och få input av en person med lång erfarenhet är ovärderligt.

Personligt/Hemma hos
Namn: Hans-Åke och Eva Johansson.
Ålder: Hans-Åke är 64 år och Eva är 59 år.
Familj: Fyra barn och sex barnbarn.
Yrke: Hans-Åke är vd på åkeriet HÅJ Transporter, där även Eva arbetar som administratör och miljöansvarig.
Bor: I enplansvilla i Ramshammar strax utanför Eskilstuna.
Husets byggår: 2008.
Om köket: Ett Noblessakök från 2019 med extra allt, med öppen planlösning vilket gör att köket har kontakt med både matplats och vardagsrum.
Bästa med vårt kök: Förutom allt förvaringsutrymme och att köket är så himla snyggt – är vi extra nöjda över att vi valde rejäla bänkskivor av granit och smarta lösningar, som exempelvis eluttag infällda i bänkskivorna, överskåp med vikbara luckor, hörnskåp med karusellförvaring som kan snurra 360 grader. Men också en induktionshäll i köksön med infälld fläkt, så att köket blir ljust och öppet utan något som hänger ner från taket.

Nästa
Köket, klimatet & framtiden
Comments are closed.